2014 Reisvenne Oranje - As verrekus kenne vliege!

Wagen 3: As verrekus kenne vliege!

Buurtschap Reisvenne Oranje

Ontwerp: Gustaaf Geldens


Omschrijving programmaboekje:

Da ge magt zeggen wa ge ment is nie altijd vanzelfsprekend,
In heul wa democratische lande worde daor op afgerekend.
In tijde van onderdrukking waor ut algemeen bekend,
Da ge moest spreke in de taol die alleen de vijand herkent.
Koestert vrijheden tot spreken en verdedigt al wa ge denkt
Zurregter wel vur da ge denander nie krenkt.
Ut maokt nie ut nix is te gek,
Simpel “out of the box ” da istum vaok krek.
Verruim dus oe wereldse blik, loat gedachten mar gaon,
De vraog is of de mense mekaor ooit zalle verstaon.
As ooge nie bedriege, zagen ze net un verreku vliege!


Juryrapport:

THEMA
Er zitten veel ideeën in het ontwerp verstopt die allemaal refereren naar het thema los. “When pigs fly” (de wereldvrede die er wel nooit zal komen), het zwaaien naar de bevrijders, de fietsen (die voor de viering van de bevrijding werden versierd als voorloper op het corso.) Eigenlijk zou het thema “bevrijding” moeten zijn, dan hadden we de gedachtengang beter kunnen volgen. Nu leek het allemaal te ver doorgedacht.

ONTWERP
Dit ontwerp hinkt op teveel gedachtengangen, die op zich mooi zijn, maar samengevoegd een wat krampachtig samenspel opleveren. Het beeld van het enorme varken dat als een soort grote zeppelin boven de fietsen hangt is spannend en vernieuwend, het zorgt voor een boeiend contrast en een zekere vervreemding. Je moet wel 2 x kijken voordat je de vleugels van het varken hebt ontdekt. De grote tekeningen aan de zijkant van het varken versterken de vorm niet.

VAKMANSCHAP
De mooi bedachte spiegel van het publiek komt door de te grote kleurcontrasten niet over zoals in het ontwerp voorgesteld. Heel jammer, zeker omdat het erg lastig was om op zo’n grote schaal en op deze ronde vorm aan te brengen. Misschien had het beter gewerkt als het kleurenpalet van de foto in wit/roze/paars tinten was gebleven, dichter bij de kleur van het varken. Dan was het wellicht een organischer geheel geworden met het varken. Het contrast is nu wel erg groot.

BELEVING
Er komt wel wat op je af rijden, een vrolijk geheel in de optocht. De gedachte om de fietsers in het wit te kleden is heel mooi maar ze vormen daardoor geen geheel met de rest van de wagen omdat er nu eenmaal geen spierwitte bloemen bestaan. Spierwit oogt altijd als een vreemde eend bij een corsowagen. Een zachte kleur of gebroken wit had gezorgd voor meer eenheid. Het zwaaien naar de mensen langs de kant was leuk maar niet altijd erg overtuigend. De muziek was heel modern, viel een beetje uit de toon en alleen de tekst van Maarten Luther king was toepasselijk.

TOTAAL
Inhoudelijk een onsamenhangende wagen, voortkomend uit een troebele opvatting van het thema. Maar qua vormgeving wel een heel sterk beeld, dat helaas te lijden heeft van slecht kleurgebruik.

10e plaats - 990 punten
Grootste stijger