2014 Hazestraat - Ik vertrek

Wagen 7: Ik vertrek

Buurtschap Hazestraat

Ontwerp: Frank Schooleman


Omschrijving programmaboekje:

Na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog besloten veel Nederlanders hun geluk te beproeven in Amerika en Canada.
Het sombere economische toekomstperspectief, het huizentekort, de dreiging van een derde wereldoorlog waren de belangrijkste motieven om hun huis, familie, vrienden en vaderland achter te laten. Honderdduizenden emigranten gingen op zoek naar het overzeese ‘paradijs’.


Juryrapport:

THEMA
Buurtschap Hazestraat heeft gekozen voor het leven na de bevrijding. Na de oorlog was er een somber economisch toekomst-perspectief. Er was tevens een huizentekort. Reden voor velen om te dromen van het overzeese paradijs. Honderdduizend emigranten verlieten Nederland. Velen gingen naar Amerika en Canada. Buurtschap Hazestraat heeft gekozen voor dit moment: De mengeling van locomotief en de Holland‐America lijn. Voorop zie je de vleugels van een zeearend: hét symbool van Amerika. In eerste instantie was de wagen op het plein bij de jury niet meteen als uitgesproken winnaar beoordeeld.

ONTWERP
Een erg symmetrische wagen. De jury vond het een herkenbaar ‘Hazestraat’ ontwerp. Dramatisch en imposant. Fris kleurgebruik. De vertaling van het thema logisch en mooi doordacht. De trein was mogelijk iets te dominant aanwezig. De boot kwam er iets te weinig uit. Het ontwerp had een hoog ‘titanic-‐gehalte’. In totaliteit als ontwerp ronduit prachtig en compleet.

VAKMANSCHAP
Qua techniek was er werkelijk niets op deze wagen aan te merken. Heel knap gedaan. De draaiende onderdelen zoals wielen en schroef hebben we vaker gezien, maar pasten hier perfect.

BELEVING
De wagen mag gekenmerkt worden als een echte kijkwagen. Overal viel iets te zien. Tot in het kleinste detail prachtig gemaakt. Maar het was wel een absoluut totaalbeeld. Jammer van de overduidelijk plastic ogen, die hadden met dit formaat prima van bloemen gekund. Ook was er wat kritiek op het feit dat er veel secundaire materialen waren gebruikt. De pakkende voorkant met de zeearend was prachtig, en ook de beweging die de kop maakte zo koninklijk en kenmerkend. Heel knap! Een overweldigende en imposante figuratie. Goede choreografie, door het “freeze‐moment” blijft het spannend. De kleding van de figuranten was ook uitstekend gestyled. Het was echt even terug in de tijd. Ook de muziek was passend, met veel drama.

TOTAAL
Prachtig en krachtig totaalplaatje! Al was de strijd met Buurtschap Stadsebergen nagenoeg zij aan zij. Doorslag gaf het kippenvelmoment, als de wagen in de verte aan kwam rijden. Alles klopte en dus een terechte winnaar! Opmerking: Omdat dit 2 weken eerder al in Heeze te zien was en we er geen uitspraak over kunnen doen wie er nou eerst was, hebben we het zwaaien met de zakdoekjes, hoe prachtig het ook was, buiten beschouwing gelaten.

1e plaats - 1400 punten