2014 Graafschap - Arabian Derby

Wagen 4: Arabian Derby

Buurtschap Graafschap

Ontwerp: Mark Pijnenburg


Omschrijving programmaboekje:

“En we zijn los! Nummertjes 7 en 8 nemen de voorsprong. Nummertje 4 komt steeds dichterbij.. Nummertje 7 raakt een beetje achterop. Kom op jongen!“, schreeuwt de exploitant vol overgave in de microfoon, zodat het tafereel doet denken aan een spectaculaire spelshow.
Ook het publiek op straat merkt dat, en staat met rijen dik te kijken op de stoep.


Juryrapport:

THEMA
Buurtschap Graafschap komt los op de kermis. De opvatting van het thema middels de kreet: “Ze zijn los!” is een beetje mager.

ONTWERP
De keuze voor drie losse wagens werkt hier heel goed. Het ontwerp heeft echter te weinig eigenheid door de letterlijke kopie van de kermis-­‐kamelen. Daarentegen toont de integratie van de spelbakken wel weer wat eigen inbreng.

VAKMANSCHAP
De drie wagens zijn mooi gebouwd en lijken op het spel op de kermis. De anatomie van de berijders en de plooival van hun kleding is net zo houterig als bij de kermisversie, dus dat pakt in dit geval goed uit. Door af te wisselen met laurierblad komt er wat diepte in de in de vorm. De koppen van de kamelen zijn realistisch en prachtig van kleur en vorm, inclusief de witte tanden opgebouwd uit bloemen. Ook de ogen zijn sprekend. De toevoeging van echte kermislampjes is grappig en verhoogt het kermiseffect.
De spelbak, verscholen onder de rokken van de kamelendrijver, is een fremdkörper en niet fraai opgenomen in het geheel. Één sierlijke bak welke mooi verwerkt is komt beter over dan de twee houten sjoelbakken die het nu lijken. Overigens is bij het echte spel ook maar één bak per kameel, maar dit terzijde. De slechte geluidsinstallatie stoort (draadje los?) en is slordig weggewerkt, zijn gewoon los geplaatst in de zij van de kamelendrijvers. De kamelen zouden moeten bewegen tijdens de optocht, maar daar hebben wij niet veel van gezien. Door de beweging(?) is er ook bloemuitval in de plooiing van de gewaden. Een beetje jammer. Dat de teugels wel bewegen maakt veel goed.

BELEVING
In de kakofonie van het publiek en de omroeper via de luidspreker gaat het kermiseffect een beetje verloren. De aanmoediging van speldeelnemers vanuit het publiek valt weg, evenals het gebrekkige geluid uit de luidsprekers (mogelijk technisch probleem).
Qua figuratie zijn de louche kermisexploitanten fantastich en helemaal op hun plek, maar de drie gangsterjongens(?) en de oosterse danseressen die aan de kamelenrace vooraf gaan voegen niets toe. Mogelijk door het technisch mankement maar ook vanwege de geringe breedte van het parcours komt ook de race niet helemaal uit de verf.

TOTAAL
Een spektakel op wielen, in vorm en kleur een sterk en helder beeld, maar niet origineel. Denk goed na over figuratie, wat versterkt, en wat vertroebelt? “Kill your darlings” in dit geval.

7e plaats - 1025 punten