2014 Dommelkant - Losse flodder

Wagen 12: Losse flodder

Buurtschap Dommelkant

Ontwerp: Bas Jonkergouw


Omschrijving programmaboekje:

Meer dan 70 jaar geleden werden bommen “gelost”,
Enkele hebben helaas vele levens gekost,
“losse flodders” in onze Dommel,
Welke wordt bezaaid met “losse” en chemische rommel.
Hiermee doorgaan en onze toekomst is de klos,
STOP ALLEN NU! En kom van deze verwaarlozing “los”.


Juryrapport:

THEMA
Het thema “Los” is in dit ontwerp onnodig troebel vertaald, door middel van een erg sombere insteek over de kwaliteit van de Dommel in zijn totaal. Politiek geëngageerde onderwerpen zijn beter op hun plaats in een carnavalsoptocht en bovendien is het gegeven niet erg actueel en nogal zwaarmoedig voor een zonnige corsomiddag. Als het dan toch een politieke lading moet krijgen, dan ziet de jury liever een positievere toekomstvisie van dit gegeven, dan deze waarheidsgetrouwe en trieste kijk op het verleden van deze rivier.

ONTWERP
Een orgie aan vormen en kleuren, niet altijd even passend bij elkaar. De ontwerper wil een te complex verhaal vertellen, waardoor de vormgeving op de achtergrond raakt. Op sommige plekken te vol en dan wer te leeg, kortom geen evenwichtig ontwerp.

VAKMANSCHAP
Het moge duidelijk zijn, dat buurtschap Dommelkant traditioneel de kwaliteit in huis heeft om mooie corsowagen op het parcours te brengen. Daarom ook valt deze versie ons dit jaar erg tegen. Hij oogt rommelig, zijn opbouw is nogal lomp en de uitbeelding van het wateroppervlak is ronduit knullig. Doordat de blauwe perspex platen niet allemaal waterpas geplaatst zijn, gaat de suggestie van water verloren en zorgt het alleen maar voor nog meer ruis. Het logo op de bom zat ondersteboven, zo merkte de kinderjury heel slim op. De vormgeving van de zeemeermin had ook veel beter gekund. Het kleurgebruik is op somige plekken prachtig en elders nogal hard. Het glittereffect in de vissenstaart kon de jury wel waarderen, een subtiel voorbeeld van vernieuwing. Jammer dat de techniek van rook, bellen en licht het af liet weten, al is het de vraag of nog meer elementen iets essentieels hadden kunnen toevoegen.

BELEVING
De interactie met het publiek is mager en de titel “Losse Flodder” wordt niet begrepen. Het uiteindelijke resultaat staat in onze ogen te ver af van het corso-­‐thema. De juryleden kregen tijdens hun rondgang langs het parcours dan ook weinig respons op deze inzending. Men wist geen verbinding te leggen tussen de bom , de zeemeermin en de vele andere elementen. Kortom, een kleurrijk protest met een meer dan serieuze boodschap. Het vakmanschap geeft vertrouwen in de toekomst, maar probeer de volgende keer iets dichter bij het thema te blijven.

TOTAAL
Helaas kun je de term “Losse Flodder” letterlijk toepassen. Op deze wagen ontbrak samenhang en enige esthetiek. De vorm ging ten onder in het complexe verhaal. Hopelijk laat ontwerper Bas zich door dit resultaat niet uit het veld slaan en komt Dommelkant volgend jaar weer met de kwaliteit die we kennen van andere jaren.

13e plaats - 860 punten