2014 Borkel en Schaft - Out of the box - te gek om los te lopen!

Wagen 13: Out of the box - te gek om los te lopen!

Buurtschap Borkel en Schaft

Ontwerp: Lianne Rijkers en Peter Mannaerts


Omschrijving programmaboekje:

De wereldberoemde kunstenaar Jeff Koons denkt ‘out of the box’. Hij kopieert dagelijkse en/
of kitscherige voorwerpen en verheft deze tot kunst.
Zo kopieerde hij een ballonnenhond, blies hem enorm op en plaatste hem strak gespoten in een museum. De Balloon Dog staat echter binnen in een museum en soms ‘ingekaderd’ buiten op een sokkel.
Buurtschap Borkel & Schaft denkt ook ‘out of the box’ en bevrijd dit kunstwerk.
Wij kopiëren de Balloon Dog van Jeff Koons en laten deze hond los in de Dahlia Parade te Valkenswaard.


Juryrapport:

THEMA
Buurstschap Borkel & Schaft is letterlijk losgegaan op het thema ‘los’. De manier waarop ze te werk zijn gegaan bij het kiezen van hun thema IS hun thema geworden: out of the box denken. En hun keuze heeft meteen ook een dubbele bodem.

ONTWERP
Enerzijds hebben zij iets totaal verrassends weten te creëren dat nog nooit vertoond is bij het Corso. Anderzijds hebben ze een ‘kopie’ van Jeff Koons’ kunstwerk van een ballonnenhond willen neerzetten. Niet van gepolijst brons of RVS, maar bedekt met een tapijt van bloemen. Applaus alom voor die gewaagde keuze, maar er zijn vraagtekens bij de authenticiteit van het concept. En de koppeling met het thema ‘los’ ligt zo weinig voor de hand en is zo complex dat niemand uit zichzelf het verband zal leggen met ‘los’. Vooral niet door toevoeging van een hondenketting….

VAKMANSCHAP
De jury vindt dat er een slag gemaakt had kunnen worden voor wat betreft kleurgebruik. De kleuren blauw en groen zijn niet helder en verzwakken de contouren van de zo strak gemaakte honden. Jeff zou niet blij zijn vrezen we. Misschien dat de pure kleurkracht van een niet gespoten bloem de vormen juist sterker en nog opvallender had gemaakt. Maar gelukkig is het oranje van de grootste hond krachtig genoeg om overeind te blijven in de stoet. Sterker nog, daar kwam ze goed tot haar recht: niet in de directe nabijheid van de felgekleurde creaties van de collega buurtschappen. Juist de eenvoud en volmaakt afwijkende vormentaal maakte deze hond verrassend. Maar niet onvergetelijk. Eenmaal voorbij ging men weer op in de kakofonie van de volgende wagen. Het prikwerk verdient een eervolle vermelding, zo’n wagen valt of staat met een strakke afwerking en dat kunnen ze bij Borkel en Schaft! Wel jammer dat een enkele uitgevallen bloem daardoor des te meer opvalt. Versterkers en andere techniek waren nagenoeg onzichtbaar, heel goed opgelost! En de bewegende oren waren een leuke toevoeging.

BELEVING De kleine hondenvarianten raakten verloren in het kleurengeweld van de optocht en zijn te weinig imponerend om als echte teaser te fungeren helaas. Het idee is echter origineel en kan gewaardeerd worden. De muziek ‘Who let the dog’s out?’ werkte misleidend. De kracht van deze wagen zit ‘m puur in de vorm zelf. Doordat de figuratie ook nog eens bij die muziek was gekozen en niet bij de wagen, deed die afbreuk aan het geheel. Jammer!!

TOTAAL
Een statement van hier tot Tokio, niet overal even geslaagd en twijfelachtig in originaliteit, maar zoveel lef wilde de jury graag belonen met de Innovatieprijs. Zeker de grootste hond was een genot om naar te kijken, door zijn prettige eenvoud en puurheid. Een aaibaar resultaat, en een prachtige knipoog naar Jeff Koons.

5e plaats - 1120 punten
Innovatieprijs