2013 Stadsebergen - Galileo

Wagen 14: Galileo

Subthema: Ruimtevaart, Bart Reijnen

Buurtschap Stadsebergen

Ontwerper: Eric Faassen i.s.m. Henrie Schippers


Omschrijving programmaboekje:

Galileo is de naam van het Europese navigatiesatellietsysteem, waarvan de GPS-satellieten zijn uitgerust met zonnepanelen afkomstig uit Nederland.
Deze zonnepanelen zijn onder leiding van Bart Reijnen, CEO van Dutch Space, ontwikkeld en gebouwd. De naamgever Galileo is de vader van de moderne astronomie en maakte met het instrument de 'Armillarium' (hemelbol) rond 1600 al studies van de banen rond de aarde.
Deze rijkelijk versierde Armillarium maakt nu de link tussen heden en verleden en volgt de tegenwoordige banen van de navigatiesatelliet. Maar let vooral op de Nederlandse zonnepanelen!


Juryrapport:

De wagen ‘Galileo’ blijkt al bij de pleinbeoordeling een indrukwekkende verschijning waar de vele details van de wagen goed te zien zijn. De rokken van de engelen zijn in vele kleuren uitgewerkt en verwijzen naar het mechanisme van de zonnepanelen.
Het is een ontwerp waarbij veel aandacht is besteed aan de verfijning van de afzonderlijke onderdelen. We zien een armillarium compleet met al de bijbehorende ‘kitscherige’ versieringen geheel in bloemen uitgevoerd en engelen in prachtige kleurnuances. Dit getuigd van vakmanschap en kunstige precisie!
In de parade is ‘Galileo’ een imposante wagen door het formaat van de satellietengelen voorop, de bijzondere keus voor muziek van The Prodigy, maar met name door de fantastisch bewegende onderdelen van het zonnestelsel. Een technisch hoogstandje, geheel in bloemen uitgevoerd! Er is heel veel dynamiek op deze wagen en door de figuratie er omheen. Er is veel te zien en beleven bij deze wagen, wat ‘echt corso’ is en daardoor positief wordt beoordeeld door de jury.
Een punt van kritiek is echter dat het achterliggende verhaal en de link met de ruimtevaart wat onduidelijk is en moeilijk te begrijpen. (Ruimtevaart – Dutch Space – zonnepanelen - satelliet Galileo – Galileo Galilei – astronomie – zonnestelsel – armillarium – engelendetails – engelen als satellieten met zonnepanelen) Daarnaast zijn er op de wagen aan de voor- en achterzijde andere kleuren gebruikt waardoor de verschillende onderdelen op de wagen minder als één geheel overkomen.
‘Galileo’ wordt in z’n totaliteit als een bijzonder en verfijnd ontwerp beoordeeld. Een plezier om naar te kijken en een
echte totaalbeleving binnen bloemencorso!

6e plaats - 415 punten
Fotografieprijs