2013 Reisvenne Oranje - Prince de Lignac, Baron du bateau D'or

Wagen 6: Prince de Lignac, Baron du bateau D'or

Buurtschap Reisvenne Oranje

Ontwerpers: Gustaaf Geldens en Peter van Straalen


Omschrijving programmaboekje:

Als kind uit een arm gezin, droomde Van Leeuwen ervan om een rijk en succesvol zakenman te worden. Dat hij op school zijn boeken moest lenen en kaften, stond hem als motivatie hiervoor steeds voor ogen. Door de verkoop van zijn bedrijven, het Nederlands Talen Instituut en Lekturama, op het juiste moment, maakte hij zijn fortuin.
De Captain of industry stond bekend als excentriekeling, noemde zich Prince de Lignac en leefde en werkte sinds de jaren '80 aan boord van zijn superjacht. Het bootje van 60 meter lengte had zelfs de luchtroosters van goud en cruisete vaak in het zuiden van Spanje. De gasten gebruikten gouden tandenborstels die ze op 't einde van de cruise cadeau kregen.
Ook was Van Leeuwen één van de weinigen die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Hij gaf aan dat de tegenstand die hij ondervond vanuit het bedrijfsleven, hem juist sterkte om succes te hebben.


Juryrapport:

De eerste plaats die het Buurtschap Reisvenne Oranje in het corso van 2013 veroverde heeft zij vooral te danken aan de goede indruk die de wagen op de leden van de vakjury maakte bij de opstelling op het Kloosterplein.
Het idee om de spanten van de boot op te bouwen uit gouden tandenborstels (die de Prince de Lignac als afscheidscadeau uitdeelde aan zijn gasten) was waarschijnlijk het meest verrassende dat zij aan het begin van de middag bij haar rondgang tegenkwam. Bovendien waren op de wagen meer intrigerende details te zien.
Zoals de twee tubes tandpasta (Oral B) aan weerszijden van ‘het schip’. Inderdaad ‘Bloemencorso met een glimlach’ zoals het buurtschap ons in de bijgeleverde beschrijving liet weten.
Toch vond de jury dat, afgezien van de exotische, ‘polynesische’ matrozen en een zeer goed gelijkende Bram van Leeuwen op het achterdek, er tijdens de parade weinig werd toegevoegd aan die eerste - statische - beoordeling op het Kloosterplein. Immers, hoe verrassend zo een eerste indruk ook moge zijn, tijdens de parade zou een wagen meer ‘tot leven’ mogen komen.
Ook was de jury van mening dat het gebruik van sommige materialen, zoals de hard roze strikken van textiel, de goud papieren munten en de uit plakplastic gesneden initialen en de, van opgerold plastic vervaardigde haren van de tandenborstels, op het randje van het toelaatbare was.
De jury adviseert het buurtschap dan ook met klem om dit in de toekomst te vermijden.
Ondanks dat, feliciteert zij Reisvenne Oranje van harte met de, met een punt verschil, behaalde ereplaats in het Valkenswaardse corso van 2013.

1e plaats - 461 punten