2012 Reisvenne Oranje - Reis naar de sterren

Wagen 9: Reis naar de sterren

Buurtschap Reisvenne Oranje

Ontwerper: Ontwerpteam o.l.v. Gustaaf Geldens


Omschrijving programmaboekje:

Al meer dan 35 jaar werkt Paul van de Bunt innovatief en gedreven in de beste restaurants op Hollandse bodem.
Zoals in zijn eigen restaurant De Leuf (2 sterren) te Voerendaal.
Deze chef legde zijn reis naar de sterren vast in een inspirerend boek. Over gedreven gastronomie in een steeds veranderende vorm, en met een duidelijk doel: een derde ster!
Op creatieve wijze volgden de ontwerpers de experimentele en wetenschappelijke kookkunst van deze ervaren meesterkok.


Juryrapport:

Je moet vooraf goed de beschrijving lezen om te begrijpen wat zich afspeelt op de wagen van ontwerper Gustaaf Geldens. Opstijgende rookpluimen? Rondhollende ruimtemannetjes? Paul van Bunt, eigenaar en kok van restaurant de Leuf in Ubachsberg, experimenteert met kooktechnieken en heeft een kruiden- en specerijenlaboratorium. Zelfs een gebakken eitje wordt onder zijn handen een culinair kunstwerkje. Zijn manier van koken is vertaald in een wagen waarin keukengerei en ingrediƫnten rondzweven in de open ruimte. Het programmaboekje laat weten dat het ruimtewezen achterop de wagen op zoek is naar de derde ster voor het restaurant.
De afzonderlijke objecten zijn mooi ontworpen en gegoten in fraaie kleurschakeringen. Direct in het oog springend is de half geschilde appel die ook nog eens ronddraait, creatieve vondst. Ook de keukenmixer kan je als kijker niet ontgaan. Goed getroffen! Het is een prachtig beeld dat aan je voorbij trekt. Bijna cartoonesk. Er valt veel te beleven.
De figuranten blijven, ook na twee rondes, goed in hun rol. Wanneer je de dikte van de pakken en de temperatuur van de dag in aanmerking neemt is dat een hele prestatie.
De muziek is passend gekozen. Wat je hoort zijn soundwaves; synthesizer-achtige geluidsgolven. Knap is dat de muziek live gespeeld wordt op de wagen. Het ondersteunt het gevoel van space en ruimtevaart. Samen vormen beeld en geluid een mooie eenheid. Het geluid komt ook nog eens goed klinkend van de wagen: niet hard in volume maar wel met veel overtuiging. Technisch erg goed uitgevoerd.
Een kritisch puntje zou kunnen zijn dat je als kijker het idee krijgt dat er in korte tijd over van alles heel veel verteld moet worden. De samenhang van alles wat de wagen laat zien is niet altijd helder. Dat maakt het verhaal wat diffuus. Er gebeurt visueel zoveel dat je de kern van het verhaal dat op de wagen verteld wordt enigszins dreigt kwijt te raken.

12e plaats - 359 punten
Fotografieprijs