2012 Dommelkant - Le tour des goûts

Wagen 12: Le tour des goûts

Buurtschap Dommelkant

Ontwerper: Jolijn Schoofs


Omschrijving programmaboekje:

Lucas Rive is de chef-kok van sterrenrestaurant De Bokkendoorns (2 sterren). Al sinds 1985 werkt hij in dit befaamde restaurant, gelegen in de duinen bij Overveen. Steeds weer slaagt hij er daar in om ingrediënten boven zichzelf uit te laten stijgen.
Naast het vinden van de juiste combinaties van smaken en kleuren draait het daarbij ook om bijzonder geometrische vormen. Dommelkant vertaalde het samenspel naar beweging en nam de vormentaal van Rive als uitgangspunt.
Zo ontstond ‘de ronde van smaken’ als een kunststukje dat koken is.


Juryrapport:

Vorig jaar verraste deze veelbelovende ontwerpster ons al met een zeer gedurfd ontwerp. Ook dit jaar stond daar op het plein weer een wagen waarvan men duidelijk kon zeggen: totaal anders dan de rest. Deze dame durft het als geen ander aan om zover tot in de abstractie te gaan. Als er een prijs zou zijn voor de het meest vooruitstrevende ontwerp, dan had zij die dit jaar zeker gewonnen. Statisch was de wagen al een genot om naar te kijken.
Mooi open en vanuit iedere hoek mooi om naar te kijken. De vertaalslag van de kookkunsten van Lucas Rive naar deze wagen is perfect! Het enige storende aan het statische geheel waren de te veel in het zichtgeplaatste ondergeschikte elementen zoals met name de luidsprekerboxen en de bestuurdersstoel. Niet makkelijk om dit soort zaken in zo’n open ontwerp weg te werken, maar toch had daar misschien iets meer aandacht aan besteed kunnen worden.
Tijdens de parade kwam het abstracte ontwerp geheel tot leven. De perfect geprogrammeerde en getimede bewegingen van een aantal draaiende elementen zorgden voor een schitterend totaalbeeld en het werd daardoor precies duidelijk wat deze ontwerpster en haar buurtschap met dit bijzondere onderwerp voor ogen hadden.

7e plaats - 412 punten