2011 Reisvenne Oranje - Vrouwen

Wagen 8: Vrouwen

Buurtschap Reisvenne Oranje

Ontwerper: Gustaaf Geldens en Tommy Alsemgeest


Omschrijving programmaboekje:

Ze telefoneren,
Schelden je verrot
En doen ondertussen de strijk

Het is algemeen bekend:
Vrouwen kunnen meerdere dingen tegelijk


Juryrapport:

Enigszins cynisch laat de toelichting weten dat de wagen een ‘tribute’ is aan de vrouw. Als je het vijfregelig gedicht leest laat dit zien dat deze tribute met een korreltje zout genomen mag worden. Gustaaf Geldens en Tommy Alsemgeest kiezen er voor om drie vrouwelijke aspecten te belichten: de zakelijke, de verleidelijke en de zorgzame kant. Mooi is de keus om zowel de figuranten naast de wagen als ook de wagenduwers allemaal vrouwen te laten zijn. Uit de boxen klinkt een oude hit van Hans de Booy ‘Ik hou van alle vrouwen’. Het is een fraaie verklankte ondersteuning van het thema.

De gezichten zijn strak weergegeven en vertonen weinig expressie. Toch vertelt elke vrouwenkop haar eigen verhaal. De drie imposante koppen kijken je recht aan. De voorste vrouw blikt streng over de rand van haar zware, zwarte bril. Haar stropdas versterkt het zakelijke aspect. De jonge moeder met grote bruine ogen op de achterkant van de wagen toont met trots haar net gebakken appelkruimelvlaai. Ze draagt een knap geprikte, geblokte hoofddoek. De middelste dame draagt een ferme verentooi die ver boven de wagen uitsteekt. Het hoofd draait naar alle kanten van het publiek. De achterkant van het hoofd met veren laat een bűhne zien waar schaars geklede dames de vrouwelijk charmes nog eens flink benadrukken.

Het kernwoord van het gedicht ‘vrouwen’ is uitgebeeld. De inhoud van het gedicht is verder losgelaten. Het is een gewaagde onderneming om alleen te kiezen voor het uitbeelden van drie vrouwenkoppen. Het gezicht vormt daarmee de kern van de wagen. Dit moet nu het verhaal vertellen. Dat vraagt veel zorgvuldigheid in de weergave. Zeggingskracht in een gezicht komt tot uitdrukking in kleine nuances. Op deze wagen is dat ten dele gelukt. Als je de vrouwenkoppen centraal stelt mag de expressie op de gezichten sterker tot uitdrukking gebracht worden. De kleurverschillen zijn groot waardoor het gezicht hier en daar wat vlekkerig wordt. Maar, eerlijk is eerlijk, als de wagen zo in de straten aan je voorbij trekt valt dat nauwelijks op. Het zijn details waar je op let als je de mogelijkheid hebt om een paar keer rustig rond de wagen te lopen. Maar, alles bij elkaar genomen: de wagen, de muziek, de dansers en de overige figuranten, mogen de ontwerpers, de makers en de overige betrokkenen trots zijn op dit bebloemde eerbetoon aan de vrouw.

10e plaats - 390 punten