2011 Dommelkant - Vader

Wagen 3: Vader

Buurtschap Dommelkant

Ontwerper: Jolijn Schoofs


Omschrijving programmaboekje:

Hij is er al jaren niet meer
Toch hoor ik nog steeds zijn stem
Elke dag verschijnt ie weer
Ik praat gewoon met hem

Heeft nog precies dezelfde lach
Weet alles over mijn faam
Hij volgt me nog iedere dag
‘k Draag met trots zijn naam

Nee, het leven is niet eindig,
Het is juist levensgroot
Niemand hier op aarde
Keert weder tot stof
Volgens mij is mijn vader
Helemaal niet dood
‘t Lijkt misschien wel zo
Maar hij doet gewoon alsof


Juryrapport:

Wagen nummer drie in de rij is een ode aan de vader van de dichter, maar je kunt de tekst natuurlijk lezen als een ode aan vaders in het algemeen. De vader wordt op handen gedragen. Deze letterlijke opvatting is knap weergegeven in het beeld van de wagen van buurtschap Dommelkant. Jolijn Schoofs, ontwerpster van deze wagen, heeft gekozen voor een bijna Picasso-achtig beeld. Vormen zijn weliswaar herkenbaar, maar sterk vervormd. Ook de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso ging graag met dit soort vervormingen van de werkelijkheid aan de haal. De relatief kleine wagen blinkt uit in expressiviteit. Er ontstaat een bijna abstract spel van kleuren, vlakken en vormen.
Een heel opvallend aspect is het gebruik van blauw in de bloemen. Er groeien nog steeds geen blauwe dahlia’s in Valkenswaard, maar de reglementen laten het toe dat bloemen door een kleurbadje heen mogen. Dat vormt in deze wagen een hele knappe toevoeging. Het gebruik van de blauwe kleur werkt enigszins vervreemdend tussen de zachte tinten van de overige bloemen.

De wagenduwers naast en de muzikanten op de wagen vormen tevens de figuranten. Het is mooi dat de wagenduwers ook in het totaalbeeld van de wagen zijn opgenomen.

De zangeres en de pianist zijn beiden goed geschoolde, Valkenswaardse muzikanten. Wat ze doen, doen ze goed. Voor de koppeling met het beeld van de wagen kunnen er echter wat vraagtekens gezet worden. Een andere keus dan een hit van Marco Borsato, hoe fraai het nummer ook is, was stijlvoller geweest bij de wagen. Een modern weergegeven wagen vraagt om moderne muziek. Dan is Marco Borsato, ondanks de passende titel, een minder sterke keus.

4e plaats - 424 punten