2010 Stadsebergen - Bienvenidos Dalia!!

Wagen 6: Bienvenidos Dalia!!

Buurtschap Stadsebergen

Ontwerper: Eric Faassen


Omschrijving programmaboekje:

Omstreeks 1520: Een Spaanse expeditie ontdekt de dahlia. Een prachtige bloem in de tuinen van de Azteken.
Die schitterende structuur; die opbouw volgens de gulden snede. Een eetbare knol zelfs. Wat een ontdekking!
Een schip keert met de schat terug naar Europa. De bemanning vol trots, zeilen klappen open.
Welkom Dahlia!


Juryrapport:

Bij de eerste aanblik van deze corsowagen, statisch op het plein, werd je meteen nieuwsgierig naar het moment waarop je de wagen zou gaan zien tijdens de parade.
Veel verwachtingen scheppend door de ingewikkelde en technisch hoogstaande constructies was de wagen al geweldig interessant om stilstaand eens goed te bestuderen. Van dichtbij was er dan ook volop te genieten van de combinatie van bloemen, opengewerkte structuren, scharnieren, buizenstelsels, kabels en katrollen.
Minpuntje was wel dat het als totaalindruk daardoor erg technisch en “opengewerkt” overkwam. Maar bekeek je de wagen nog eens goed van voren, op een afstandje, dan leek het net of er een echt schip aan kwam varen, door zijn lage ligging snijdend door de straatstenen als leek het water. Het gebruik van canvas in de boeg symboliseerde hierbij erg goed een houten boeg.
Tijdens de parade viel de suggestie van de openklappende zeilen door de traagheid van de bewegingen erg tegen.
Ook waren de witte laboratorium-achtige outfits van de overigens indrukwekkend geschminkte personages erg opvallend en staken nogal af met de wagen. Dit zal toch een bewuste keuze geweest zijn van de ontwerper, maar achteraf bezien hadden alle juryleden het gevoel dat de pakken qua kleur donkerder en daardoor dramatischer hadden mogen zijn.

6e plaats - 379 punten