2009 Wilhelmina - Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Wagen 10: Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Buurtschap Wilhelmina

Ontwerpers: Ted van Hout, Peter van Gompel i.s.m 7 kunstenaars van Henrica/Twinkelbel dagbestedingscentrum


Omschrijving programmaboekje:

Een lied zegt soms meer dan 100 zinnen.
Dit lied van Ramses Shaffy kennen we allemaal.
We worden er door geraakt
en hebben er onze eigen gevoelens bij.
Maar staan we er ook wel eens bij stil
dat anderen dat misschien anders zien?


Juryrapport:

Wilhelmina heeft terecht de 'Steigerprijs' gewonnen met deze imponerende wagen, maar heeft de jury ook met menig vraagteken achtergelaten. 100% puur, en een ode aan pure beleving en emotie, daar is het Wilhelmina om te doen, maar de zoektocht van de kijker door de doolhof van dynamische schilderbenodigdheden eindigt helaas niet altijd in het vinden van die pure emotie.
En daar ligt ook de valkuil van dit concept; de verwarring en onduidelijkheid waardoor de toeschouwer niet altijd begrijpt waar het om gaat.
De figuratie van theatergroep De Droom is ronduit hartverwarmend, de kunstwerken van de leden van Twinkelbel eveneens, maar de immense nadruk op verfpenselen en tubes op de wagen versterkt het concept niet. Niet dat ze er zijn, maar de manier waarop. Verf en kwasten zijn middelen om het doel te bereiken, maar schieten in hun rol voorbij en lijken doel op zich. En dan rijzen er meteen vragen over het koor, hun verhouding tot het geheel en de betekenis van de gezongen tekst. Toch, voor wie de moed heeft om te graven zijn de verbanden allemaal wel te vinden, maar niet met een vanzelfsprekendheid en eenheid die overtuigd oogt en klinkt. Ondanks de
verwarring is er een grote mate van aandoenlijkheid en wordt het 'gevoel'
toch wel geraakt. Verbeterpunten liggen zowel op conceptueel vlak, als in de afwerking van de wagen. Meer durf in het kleurgebruik zorgt voor meer visueel spektakel op de wagen en een duidelijker concept maakt het geheel toegankelijker. Kortom; een sympathieke wagen, een beetje onsamenhangend maar wel gewaagd in concept en uitstraling.

8e plaats - 355 punten
Grootste stijger