2009 Stadsebergen - Gevangen in haar web

Wagen 5: Gevangen in haar web

Buurtschap Stadsebergen

Ontwerper: Eric Faassen


Omschrijving programmaboekje:

Hij was zo gelukkig op haar trouwdag.
Maar zijn lieve bruidje waar is zij gebleven?
Hij is haar kwijt.
Haar lieve woordjes
veranderden in harde bevelen.
Zó gevangen in haar macht, in haar web.
Dit is zijn lot, zijn nieuwe leven.
Tot de dood hun scheidt!


Juryrapport:

De wagen laat een grote stalen constructie in vierhoekige tralies zien. Het is een perfecte verbeelding van de beklemming die de wagen wil symboliseren.
Het hele verhaal speelt zich af achter dit traliewerk. Goed gevonden!

Er komt veel beeldinformatie van de wagen. Visueel is het een feest van details. Voor de oplettende kijker is er dan ook veel te genieten. Deegrollers in bewegende constructie met schoppende dameslaarzen, een wasmand, een kop en schotel, een kookpannetje en een kinderwagen met een verrassende reuzespeen, kortom allerlei schijnbaar onbelangrijke zaken waar je in een huwelijk flink over kan struikelen. De verborgen uitleg van de wagen vindt je aan de achterkant van de wagen. Hier zie je twee trouwringen die als de ringen van twee handboeien aan elkaar zijn geklonken.
Ook mooi in het beeldverhaal is de prachtig uitgebeelde, uitdrukkingsvolle vrouw voor op de wagen. Zij slaat bij grote voortduring en letterlijk een man aan de haak. Op het moment dat hij denkt wat ruimte te krijgen voelt hij de vaste grond onder zich verdwijnen en bungelt hij steeds weer doelloos in het luchtledige. Klein detail hierbij is de dobber die helemaal in de kleuren van de wagen is gemaakt. De vrouwenfiguur is leidend op de wagen. Dit is prachtig uitgedrukt in het wapperende haar dat de gehele wagen als het ware overkapt. Dit, in combinatie met het traliewerk, zorgt fraai voor eenheid in beeld.
Opvallend goed is de figuratie. De rollen worden met veel overtuiging gespeeld. De figuratie vormt als zodanig een perfecte eenheid met het verhaal op de wagen. Mooi is ook om te zien hoe de duwers zijn opgenomen in het beeld van de wagen.
In de wetenschap dat er passende muziek is bedacht bij de wagen is het extra jammer dat deze in de eerste ronde van de parade niet hoorbaar is.

5e plaats - 397 punten
Paradeprijs