2009 Oud Dommelen - Saligia, paradijs der 7 zonden

Wagen 9: Saligia, paradijs der 7 zonden

Buurtschap Oud Dommelen

Ontwerper: Robert Claassen


Omschrijving programmaboekje:

Welkom in het paradijs.
U kunt hier alles krijgen.
Van een jaloerse blik tot zoete wraak.
Pak gerust zoveel u wilt.
Genieten op uw luie krent.
Laat uw verlangen stillen.
Gewoon, omdat u het bent.


Juryrapport:

Oud Dommelen heeft zich nogal wat op de hals gehaald door een dergelijk gecompliceerd verhaal te willen uitbeelden. Daar ligt ook haar grootste uitdaging, een geheel te maken van een bonte potpourri aan verleidingsstrategieën, maar daar zijn ze redelijk goed in geslaagd.
De grote ronde appels, die open en dicht gaan, zijn de visuele dragers van het geheel en binden de overige elementen van hun verleidingsverhaal samen met de kronkelende slang, die als een gevaarlijk monster over de wagen kruipt.
Daarmee is het basisconcept in één oogopslag visueel sterk neergezet. De invulling van het 'zonde' verhaal wordt vervolgens op verschillende niveaus neergezet, zowel letterlijk (kleine geprikte teksten op de wagen) als figuurlijk (de uitbeelding van de zonden). De contrasterende groene figuranten in de appels spelen consequent hun rol, alsook hun collega’s aan de achterkant
van de wagen. Het lied is prachtig gecomponeerd en ik neurie nog na ...."schat, je mag me niet verleiden, laat me toch met rust..' De duivel slaat op de toetsen van het orgel en we horen ergens een verleidelijke schrille lach opstijgen. Trompet, zang, orgel en slang samen met de appels der verleiding, wat een spektakel! Oud Dommelen had onzes inziens toch nog wat punten kunnen scoren door strakker en compacter te werken, compositorisch wat meer spanning op te bouwen waardoor het geheel wat meer indruk had kunnen maken op het plein. Dit is gelukkig ruimschoots gecompenseerd als rijdend spektakel. Chapeau voor dit alles, een 'lust' om te beleven.

2e plaats - 429 punten