2009 Kerkakkers - Hemel of Hel?

Wagen 14: Hemel of Hel?

Buurtschap Kerkakkers

Ontwerper: Dave Schaeken


Omschrijving programmaboekje:

Het Leven na de Dood is de basis van elk geloof.
Het doel van het leven
is om later in de Hemel te komen
maar ieders levenspad kent voorspoed
en tegenslag.
Daarnaast zijn er de verleidingen van het Kwaad.
Pas op de Dag des Oordeels weet je het wel:
het wordt Hemel of Hel!


Juryrapport:

Hemel of Hel gaat eigenlijk meer over de Mallemolen van de Dood dan de Mallemolen van het Leven. Maar aangezien de dood onlosmakelijk verbonden is met het leven is dit uiteindelijk een mooie invalshoek en dus een prima keus. De wagen valt direct op door de prachtige elegante vormen. Als je op enige afstand naar de zijkant kijkt, ervaar je de boogvorm over de hele wagen. Deze wordt nog eens versterkt door de gekromde kerktoren.

De trap benadrukt in een groots gebaar zowel de opgang naar de hemel als de neergang naar de hel. Opvallend fraai in de vormgeving is ook de transparantie van de wagen.
De wagen is vol, maar door de open constructie van bijvoorbeeld de ramen in de toren en de ruimte rond de trap krijg je als kijker toch het idee van openheid. Een prachtig element in het geheel is ook het halfopen bloemengordijn waarachter het vagevuur brandt. Mooi hoe de duwers als onderdeel van het verhaal hun werk doen.

De verhouding tussen hemel en hel lijkt enigszins uit balans. Er is meer hemel dan hel.
Dit wordt vooral ook duidelijk in het kleurgebruik. De lichtheid van het hemelse bestaan overheerst ten opzichte van de donkere tinten van de hel.
Het gezicht van de vrouw aan de voorkant is mooi weergegeven. Bij de duivelskoppen was de vormgeving blijkbaar wat moeilijker. Deze komen beduidend minder mooi uit de verf.

In de figuratie zie je veel individuele rollen waarbij aan de samenhang veel aan de fantasie van de kijker wordt overgelaten. Het verband van dat wat de figuranten met elkaar uitbeelden is niet heel duidelijk. Hier zou meer eenheid van gedachten achter kunnen zitten.
De muziek is goed gekozen maar klinkt (in de eerste ronde) wat overstuurd van de wagen.

6e plaats - 391 punten