2009 Dommeldal - Glück auf

Wagen 11: Glück auf

Buurtschap Dommeldal

Ontwerper: Ad van der Palen


Omschrijving programmaboekje:

Liften die stijgen en dalen
Kompels die komen en gaan
Ze voeren in donkere schachten
De strijd om het dagelijks bestaan
Zij kennen de vele gevaren
Die dreigen bij het werk in de mijn
Glück auf klinkt hun groet
Maar te vaak vermengt met pijn


Juryrapport:

Een verdienstelijke vierde plaats met deze zeer originele wagen. Toen de wagen tijdens de parade door de straten kwam gereden, werden wij er direct door geraakt.
De oude mijnwerkers in origineel tenue, gecombineerd met de jonge mijnwerkers met op de achtergrond het lied 'Gluck auf’ wisten het gevoel over te brengen van het leven in de mijnen en de onderlinge kameraadschap van de mijnwerkers.
De wagen bestond uit drie delen waarin een opbouw zat. De stoere mijnwerkers, het draaiende wiel en als laatste de ingestorte mijn. Het was een goede vondst om de wagens op te bouwen rondom de boomstammen.
De figuren van de mijnwerkers waren een beetje stijf. Deze hadden iets beter uitgewerkt kunnen zijn met iets meer beweging in de vorm en in de gezichten. Doordat de bovenlijven rusten op de ladders kregen ze iets van vogelverschrikkers.
De laatste wagen, die van de instortende mijn, was niet helemaal duidelijk. Het gebruik van verschillende natuurlijke materialen gecombineerd met de dahlia’s was heel goed gedaan zoals de koolbladeren die fungeerden als de kolen en de al eerder genoemde boomstammen.
In zijn geheel zijn er wellicht teveel ideeën in de wagen gestopt wat het uiteindelijke totaalbeeld niet even duidelijk maakt. Maar met een vierde plaats en het enorme enthousiasme heeft deze buurtschap het in zich om volgend jaar een plaats op het
erepodium te veroveren.

4e plaats - 401 punten