2007 Reisvenne Oranje - Couscous Appelmoes

Wagen 2: Couscous Appelmoes

Buurtschap Reisvenne Oranje

Ontwerper: Gustaaf Geldens


Omschrijving programmaboekje:

COUSCOUS APPELMOES

Couscous appelmoes en ’n kroppie sla
Misschien wel effe wennen
Maar ’t kan wel bij mekaar
Turks fruit en beschuit, alles bij de hand
Wat ’n lekker leven, wat ’n lekker land

“Wat d’n boer nie kent, dat vreet-ie niet”
Zo zijn er nog ‘n paar
“Eten wat de pot schaft”, daar ben ik gauw mee klaar
Nee; kroepoek, peperkoek, olijven in de sla
Aspergesoep voor Ali, en chili voor ons ma
Gaspacho voor de macho en ’n waterijsje na
Taco hier, taco daar, taco in de hand
Sjiskebap, krentenpap, wat ’n lekker land

Men neme olie, peterselie, witte kool en ’n prei
Tomaten, gemberpoeder en saffraan
Kikkererwten gaan erbij
En verder soepvlees en kaneel, winterpeen, rozijnen
Paprika, pompoen, ik ben er bijna
Trek er bouillon van
Stoom de couscous dan in de couscouspan


Stoofpotjes, braadpannen, tajine’s en wok’s. Gerechten uit alle windstreken staan op het vuur en prikkelen onze zintuigen.
Proef die sfeer, snuif de cultuur op en zie hoe zij zich vermengd tot het hoofdgerecht: Couscous Appelmoes, onze multiculturele
samenleving!


Juryrapport:

Het lied ‘Couscous Appelmoes’ was voor buurtschap Reisvenne Oranje aanleiding om de wagen vol te zetten met prachtig uitgevoerde kookpotten uit de meest exotische oorden. Daarbij was vooral het kleurgebruik opvallend: de aarden pot met daarin de slangenbezwerende sjeik met zijn haremdame was opgebouwd uit de warme tinten rood en geel. Of de lichtgekleurde Oud Hollandse Pot met de gedetailleerde paars/gele bloemversiering rondom. De Mexicaan, de Japanse samurai en de gondel die uit de italiaanse pastamachine kwam. Rondom de wagen lagen de opengesneden appels klaar om in de appelmoes te worden verwerkt. Het leek alsof de ontwerper niets van de tekst onvermeld wilde laten. Alsof hij hetzelfde verhaal meerdere malen wilde vertellen. Dat maakte de wagen - ondanks de uitstekende uitvoering en het mooie kleurgebruik – naar de mening van de jury wat rommelig en onsamenhangend. Bovendien had men daardoor te veel naar oneigenlijke materialen gegrepen waardoor de balans wat zoek raakte, zoals de uit de toon vallende opstijgende stoom en de waaier van de samurai. Maar elk jurylid was aangenaam verrast door de prachtige roze poedel in de Franse pan met haute cuisine. Alleen, denk er wel aan: een fijnproever, en wie is dat niet tijdens het Valkenswaardse corso, proeft onmiddellijk het verschil tussen gekookte rijst en couscous…

7e plaats - 365 punten