2006 Stadsebergen - Boom van leven

Wagen 3: Boom van leven

Buurtschap Stadsebergen

Ontwerper: Eric Faassen


Omschrijving programmaboekje:

Veel muziek vindt zijn oorsprong in Afrika, zoals Salsa, Merenge en de Cubaanse Son. Eén van Zuid-Afrika’s bekendste muziekstromingen is de Mbube, letterlijk : “leeuw” (The lion sleeps tonight !!!).
Net als muziek maakt de boom een belangrijk onderdeel uit van de Afrikaanse cultuur. De boom vormt het ontstaan van alle leven op aarde. Ze vormen de dorpskern, er wordt rechtgesproken, muziek gemaakt en gedanst. De boom geeft beschutting, brandstof en grondstof voor Afrikaans Kunst. Maar de boom is zeker ook een ontmoetingsplaats voor de dierenwereld.
Laat je mee slepen door de klanken en alles wat leeft en ontstaat op de Afrikaanse savanne.


Juryrapport:

Wat wordt er van een jury verwacht als een buurtschap, ondanks de vooraf genomen beslissing een thema in te stellen, zich niet aan die beslissing houdt? Is het dan vreemd dat de meest spectaculaire wagen van het corso als laatste eindigt?
Is het dan verwonderlijk dat de prachtig ontworpen en in schitterende details uitgevoerde ‘boom van leven’ blijkbaar niet de waardering krijgt die het zou verdienen? Worden de spectaculair verbeelde giraffen, gazellen, wilde- en andere beesten dan genegeerd? Ziet de jury dan de dynamische verbeelding over het hoofd? Het antwoord is natuurlijk nee en in een ander corso zou Buurtschap Stadsebergen elke denkbare prijs, van fotografie- tot kinderprijs, terecht naar zich toe hebben gehaald.
Helaas was de jury bij haar beoordeling van de wagens gehouden aan het door de buurtschappen aanvaarde thema : Concert of Continents. Stadsebergen kwam met een schitterend beeld van de Afrikaanse savannen, een dynamische plaat uit een levend reisverhaal.
Was de laatste plaats terecht? In een themaloos corso zeker niet.

13e plaats - 275 punten