2004 Graafschap - De dood ontvlucht

Wagen 6: De dood ontvlucht

Buurtschap Graafschap

Ontwerper: Erik Meirik


Omschrijving programmaboekje:

In de middeleeuwen werd “de dood” door de mensen voorgesteld in de vorm van een man, “magere Hein”, oftewel “de man met de zeis”. Deze man werd meestal afgebeeld als een geraamte, gekleed in een zwarte pij en met een zandloper aan zijn middel. Magere Hein roofde de zielen van de mensen die hij met zijn zeis het leven afsneed en liet hun lichaam levenloos achter voor de nabestaanden.
In het algemeen ondervond magere Hein weinig weerstand van zijn slachtoffers, maar deze nimf, die symbool staat voor het leven, neemt wraak met zijn eigen zeis.
De dood ontvlucht………


Juryrapport:

Een traditioneel opgebouwde corsowagen.
De laatste jaren is de nadruk gelegd op beweging en openheid in de wagens. Dit was hier niet het geval, hoewel de wagen op het eerste oog goed van vorm en kleur was.
De dood werd op de hielen gezeten door de nimf (Mannelijk of vrouwelijk?), die echter wat meer vaart in zich zou mogen hebben, veroorzaakt door wat zwakke vormgeving. Ook de aankleding met de linten was onduidelijk en overbodig.
De figuranten rond de wagen werden als zeer passief ervaren, ze zouden in hun act die 'vlucht' bijv. kunnen benadrukken.

10e plaats - 279 punten