2003 Wilhelmina - Vrede, vrijheid, vrienden & feesten

Wagen 8: Vrede, vrijheid, vrienden & feesten

Buurtschap Wilhelmina

Ontwerper: Peter van Gompel


Omschrijving programmaboekje:

‘De jeugd heeft de toekomst’ zo wordt gezegd. Maar wat is die toekomst? Hoe ziet ze er uit? Is er oorlog, of komt er vrede? Is er angst, of is er vrijheid? Is er eenzaamheid, of heb ik vrienden? Ondanks alles wat er in de wereld gebeurt, ziet de jeugd van buurtschap Wilhelmina de toekomst positief en met vertrouwen tegemoet. ‘Ik heb toch mijn VRIENDEN!
Het maakt me niet uit of ze wit of groen zijn? En wij willen geen oorlog, duser komt VREDE!’ zo stellen ze. ‘De toekomst is van ons. Straks nemen wíj de touwtjes in handen en bepalen wíj wat er gebeurt. En dan is het afgelopen met de ellende en is er VRIJHEID voor iedereen. Heb vertrouwen in ons, en overal op de wereld wordt het FEEST!!’ 

Hit-kids: de jeugd van buurtschap Wilhelmina.


Juryrapport:

Uiteraard de wens van ieder kind.
Het is een goed en mooi idee, om dit gegeven in drie aparte wagens te gieten.
Het lijkt er echter op, dat men in de uitwerking tegen een aantal problemen is gelopen.
· Bij de wagen VREDE, was het gegeven wel zichtbaar, maar een beetje verstopt achter beeld van Afrikaanse trommen. (Afrika, vrede, goedgekeurd)
· Maar het thema VRIJHEID in de tweede wagen, wordt niet duidelijk door het slaan tegen (overigens ingenieus verwerkte) ronddraaiende trommen. Of wordt vrijheid met luid tromgeroffel ingeluid? Het zou kunnen.
· In VRIENDEN EN FEESTEN (wagen nr. 3) was echter niet veel van het gegeven terug te vinden. (zie opm. theatraal) De keuze om dit onderwerp uit te beelden met zoveel vlaggen roept eerder revolutie op. Kortom: een wat troebele wagen wat betreft het onderwerp.
Echter: wanneer je het geheel voorbij ziet trekken in zijn grootsheid, dan voelt-ie goed. Het geheel is keurig en met de nodige zorg afgewerkt. De constructie die op diverse plaatsen goed zichtbaar is stoort net niet en ziet er verzorgd uit. De plaats van de duwers in een koddig bolletje aan de buitenzijde is leuk, maar dan moeten ze wel beter in hun rol blijven. Opmerking theatraal: De loopgroep is te groot.

2e plaats - 434 punten