2003 Buurtschap Graafschap - Fabelachtig

Wagen 6: Fabelachtig

Buurtschap Graafschap

Ontwerper: Erik Meirik


Omschrijving programmaboekje:

Uit een fantasierijke wereld is deze "fabelachtige" wagen ontstaan. Op deze rots zijn fabeldieren samengekomen in een magisch geheel. De ­beeldschone eenhoorn, die als een goudkleurig dier wordt geboren ,  maar later wit kleurt, is beroemd om zijn zeer magische hoorn en haren, die iemand de eeuwige jeugd kunnen schenken.                          
Pegasus, het vliegende paard, beheerst de wagen met zijn machtige ­vleugels. De basilisk, de koning der slangen, is het gevaarlijkste dier van het gezelschap. Deze enorme slang, met een kop als van een haan, heeft een dodelijke blik…….
Het bekendste fabeldier is de draak, met zijn scherpe klauwen en vuurspuwende bek, die zich graag tussen de rotsen verbergt. Tot slot laat de felgekleurde feniks, die altijd weer uit zijn eigen as verrijst, zien dat fabels en magie voor altijd en voor alle leeftijden zijn.

Hit-kids: Julia (10 jaar), Ayla (10 jaar) en Daan (10 jaar).


Juryrapport:

De wagen doet het tijdens de optocht goed, nog versterkt door de rook die een sprookjessfeer schept rond deze 'fabel' dieren.
Ze zijn op zich goed en herkenbaar (de feniks!) neergezet, maar meer eenheid en thematische binding, had de wagen spannender en boeiender gemaakt.
Ook alternatieve materialen zijn hier heel goed gebruikt. De blokken in de onderbouw kennen een mooie overloop van kleuren. Hierdoor verwacht je bij de dieren ook dergelijke toepassingen, maar dat is niet overal het geval. Bij de slang is door het alleen maar toepassen van koolbladeren de relatie tussen wagen en beest verdwenen.
Uiteindelijk is de complete compositie niet zo fantasierijk als de titel doet vermoeden.

12e plaats - 266 punten