2001 Stadsebergen - Het Narrenfeest (schouwspel der verdoemenis)

Wagen 7: Het Narrenfeest (schouwspel der verdoemenis)

Buurtschap Stadsebergen

Ontwerper: Eric Faassen


Omschrijving programmaboekje:

In de 13e eeuw ontstond er een nieuwe vorm van volksvermaak, het Narrenfeest, gevierd op de zondag voor 3-koningen. Voor 1 dag werd de innige vroomheid van de bevolking verruild voor bespottelijke plechtigheden met als doel heiligschennis tegen de godsdienst. Buiten voor de kerk werden kluchten en andere voorstellingen gegeven door narren, zigeuners en andere artiesten van die tijd, met als favoriete thema de "duivel".
Het volk genoot van de grappen en grollen aan het adres van geestelijken en hoogwaardigheidsbekleders met als doel deze belachelijk te maken. Alles was geoorloofd, alleen Christus werd gespaard. De kerkelijke rangorde werd op zijn kop gezet, samen met de narren die symbool stonden voor "zot- en dwaasheid". Het narrenfeest had veel raakvlakken met carnaval, maar was zeker geen voorganger. Na een dag uitbundige uitspattingen en wanordelijkheden waren de deelnemers weer goede oprechte Christenen. Op het einde van de eeuw werden de feesten onder druk van de kerk verboden.


Juryrapport:

Vrolijk en leuk zijn de begrippen die horen bij deze wagen. Vooral de act is één van de betere. De dans is opzwepend (het publiek klapt mee) en uitdagend door z'n veelheid. Origineel is de figuratie in de wagen. De wagen haalt qua ontwerp niet de top maar is als theater heel aantrekkelijk.
De achterkant is vrij compact; een groot contrast met het verder open karakter van de wagen. De kleur is goed op het ontwerp afgestemd, met mooie patroontjes. De doorboorde monnik - twee rondes lang zeer decoratief dood - krijgt de zeer speciale complimenten van de jury.

9e plaats - 372 punten