1999 Kerkakkers - Van watersnoodramp tot Deltawerken

Wagen 6: Van watersnoodramp tot Deltawerken

Buurtschap Kerkakkers

Ontwerper: Dave Schaeken


Omschrijving programmaboekje:

In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 wordt de zee tot een zodanig hoog peil opgestuwd, dat de dijken op veel plaatsen langs de Nederlandse kust doorbreken. Het kolkende water vernield met enorme kracht alles wat het op zijn weg tegenkomt. De verwarring en ontreddering is totaal. Zoiets verschrikkelijks vraagt om een antwoord: het Deltaplan. Kroon op het werk van dit enorme project was de Stormvloedkering, die niet alleen de mens moest beschermen tegen het water, maar ook zorgde voor het behoud van de rijke flora en fauna van de Oosterschelde.


Juryrapport:

Natuurlijk imponeren in eerste instantie de spectaculaire staande golven die over je heen lijken te slaan, de prachtige kolken en draaiingen. Mensen en dieren worden echt meegesleurd. Als je verder kijkt valt de goede compositie op, met de stormvloedkering in het midden en aan de andere zijde de mooie dieren.
De asymmetrische opbouw (prachtige schuine lijnen van het huis en de weg die allemaal één kant op hellen) zorgt voor een drukke wagen die toch niet visueel uit elkaar valt. Bovendien is er erg mooi getekend met bloemen en zijn de gesprongen telefoondraden een leuk alternatief materiaalgebruik.
Deze wagen heeft eigenlijk geen figuratie nodig: al zagen de figuranten er perfect uit, ze waren wat overbodig. Als de jury nog een opmerking wil maken dan is het over de achterkant van de wagen: hij oogt enigszins rommelig.

1e plaats - 465 punten