1995 De Kreijenbeek - Kabuki

Wagen 2: Kabuki

Buurtschap De Kreijenbeek

Ontwerper: -


Omschrijving programmaboekje:

Kabuki is een eeuwenoud Japans volksvermaak. Het is een mengvorm van toneel, dans en muziek; door deze kunstuiting worden zowel historische, realistische als culturele stukken aan het publiek getoond.
Alle rollen worden alleen door mannelijke acteurs vertolkt. De spelers zijn uitbundig gekleed en hun gezichten zijn indrukwekkend en expressief beschilderd.
Deze wagen toont op de voorgrond een Kabukistrijder, één van de meest voorkomende rollen, verder een Japans theehuis onder een boom met kersenbloesem. Het voorjaar, de kersenbloesemtijd, wordt gedurende een week intensief gevierd; onder de prachtige bomen wordt dan uitgebreid gepicknickt.
Op de achterkant van de wagen ligt de Japanse duivel Oni met een trom in zijn handen; deze trom wordt bespeeld door de Vos Kitsuni.
Kabuki, een puur Japanse traditie, dateert reeds vanuit de Middeleeuwen.


Juryrapport:

Hoewel de beoordeling gebaseerd is op de presentatie tijdens de 'parade', was het toch jammer dat de jury niet in staat was de wagen tevoren op het opstelterrein uitgebreid te kunnen bekijken met alle details; dit heeft (negatieve) invloed op het puntentotaal gehad.
Die detaillering leek echter, ook vanaf de tribune, goed. Mooie koppen, fraaie blouse. Ook monumentaal zat de wagen goed in elkaar, maar de compositie was té eenvoudig; door de beschrijving in het programmaboekje werden hogere verwachtingen gewekt. Het verhaal dekte de lading niet.
Het bloemen tekort was hier wel erg opvallend; het leidde, hoe dan ook, de aandacht erg af van de andere, betere elementen. Misschien is het inschilderen van de open vlakken, zoals ook anderen van de nood een deugd maakten, een betere oplossing.

13e plaats - 234 punten