1981 Crescendo - Hemellichamen

Wagen 12: Hemellichamen

Buurtschap Crescendo

Ontwerper: -


Omschrijving programmaboekje:

Wie bij heldere nachten de sterren nauwkeurig beschouwt en zijn waarnemingen geregeld herhaalt, zal spoedig opmerken, dat de sterren een vaste plaats ten opzichte van elkaar innemen.
Men heeft daarom reeds in oude tijden de sterren in groepen ingedeeld, de z.g. sterrebeelden, bijvoorbeeld de Grote en de de Kleine Beer.
De stand van de sterren blijft ten opzichte van elkaar steeds gelijk, dit in tegenstelling tot de planeten, die zich elliptisch in banen om de zon bewegen en het licht van de zon opvangen, dat weerkaatst wordt.
De planeet Saturnus met zijn bekende ringen staat momenteel erg in de belangstelling. Door de sterk draaiende bewegingen en de hoge temperaturen kunnen er stukken van de planeten afslingeren, die een zelfstandig bestaan gaan leiden. Eerst zijn ze ruw en ongelijk van vorm, om later regelmatige vormen van reeds grote planeten te gaan aannemen. Dit proces duurt miljoenen jaren.
Op deze wagen is een beeld gevormd van de reeds bekende planeten, o.a. Saturnus met de beroemde ringen. Verder enkele losgeslingerde brokstukken van planeten. Dit alles op een ondergrond van rotsen en andere substanties uit de ruimte.
Het blijft een onderwerp van een mysterieus en een in vele opzichten nog onbekend terrein voor de mens.


Juryrapport:

Op zich zelf wordt het gebruik van bewegende elementen aangemoedigd, maar de werking ervan was in dit geval minimaal.
De wagen had een boeiende achterzijde.
Het totaal werd weinig hemel, erg versnipperd en teveel een optelsom van losse elementen.

13e plaats - 355 punten